Hadiah dari Langit – Penghargaan

Alhamdulillah, saya senang sekali mendapatkan penghargaan dari sesama bloger, yakni dari Bunda Siti Fatimah Ahmad yang tinggal di Serawak, Malaysia. Semoga penghargaan ini semakin membuat kita bersemangat menjalin ukhuwah karena Allah Swt. Selengkapnya, penghargaan tersebut dapat pembaca tercinta lihat di: http://webctfatimah.wordpress.com/2011/03/09/ct47-hadiah-dari-langit-4-4-in-1-penghargaan/. Namun, izinkan juga saya mengutip penghargaan tersebut sebagai berikut:

 

*   *   *

 

PENGHARGAAN 2: AKHMAD MUHAIMIN AZZET (AMAZZET), JOGJAKARTA, INDONESIA

AMAZZET, demikianlah nama singkatan dari Akhmad Muhaimin Azzet. Sahabat guru yang mula saya kenali apabila beliau pertama kali mengunjungi blog ini. Menerusi blog MAHABBAH yang beliau pelopori, telah memberi banyak manfaat dan inspirasi kepada saya untuk mendalami ilmu keagamaan secara ilmiah dan berwasit sifatnya.

AMAZZET merupakan seorang Direktur Taman Pendidikan Al-Qur’an (TPA) Al-Muhtadin, Jogjakarta, Indonesia. Sangat berminat dalam dunia baca dan tulis. Melalui penulisan, beliau telah menghasilkan banyak buku-buku motivasi pembangunan jiwa, dunia pendidikan dan kerohanian.

Alhamdulillah, dengan murah hati atas nama persahabatan dan persaudaraan, beliau telah menghadiahkan saya dua buah buku yang beliau hasilkan iaitu “MUTIARA HIKMAH: PEMBANGUNAN JIWA dan HIKMAH UTAMA HIDUP MULIA”. Kiriman mas Amazzet saya terima pada 13 Januari 2011 – Khamis.

Tiada yang mampu saya lahirkan perasaan ini melainkan rasa kesyukuran atas pemberian khazanah ilmu yang bermakna buat saya dari seorang sahabat guru. Saya berbangga dapat membaca hasil minda dari kumpulan ilmu yang diamal jariahkan kepada pembacanya. Semoga dimudahkan oleh Allah SWT segala urusan di dunia dan di akhirat.

Buku ini memberi banyak inspirasi untuk membentuk diri menjadi manusia yang patut banyak mensyukuri nikmat Allah. Intisari ilmu telah disusun dengan mantap oleh penulis bersama kandungan yang tentunya mencerahkan jiwa dan menjernihkan minda. Buku ini merupakan kumpulan ayat al-Quran dan Hadis Rasul yang terpilih. Selain itu, kumpulan sirah Rasul dan kata-kata mutiara dari para sahabat juga disertakan.

10 hikmah tersebut adalah Hikmah Iman (20), Hikmah Ilmu (45), Hikmah Akhlak (78),  Hikmah Utama (30), Hikmah Bagi Jiwa (71), Hikmah Rezeki (41), Hikmah Rahasia (21), Hikmah Cinta (32), Hikmah Wasiat (11) dan Hikmah Bahagia (36). Kandungan yang mengisi 10 hikmah dikumpul berdasarkan kesesuaian ayat, hadis, sirah dan kata mutiara.

Buku ini mampu memotivasi jiwa yang lemah dan kering dari semangat hidup. Walau tidak disertakan penjelasan dan huraian, bicara hikmah itu sendiri mampu memberi inspirasi sebagai panduan ke arah muhasabah diri. Menurut saya, buku ini mengajak pembacanya berfikir sendiri untuk sampai kepada maksudnya.

Merujuk kepada latar belakang Abu Zuhratul Aziza (Amazzet), buku ini mempunyai kekuatan sebagai mutiara ilmu yang mengajak dan berpesan ke jalan kebenaran. Selain itu, mampu menjadi motivasi berdos tinggi kepada pembentukan peribadi unggul. 6 bahagian Hikmah Utama telah dipilih sebagai fokus yang diketengahkan. Setiap bahagian hikmah tersebut disusun dengan bijak oleh penulis menggunakan dos yang bermutu tinggi. Intisari penawarnya  diambil dari sumber al-Quran dan al-Hadis.

Kandungan 6 bahagian hikmah tersebut adalah Hikmah Utama Islam (39), Hikmah Utama Iman (17), Hikmah Utama Ihsan (15), Hikmah Utama Takwa (17), Hikmah Utama Ikhlas (15) dan Hikmah Utama Cinta (20). Berbeza dengan buku pertama di atas, buku ini mempunyai nilai pengisian tersendiri. Penulis membuat huraian ringkas bagi menjelaskankan kandungan al-Quran dan al-Hadis yang dipilih.

Buku ini sesuai dijadikan sumber rujukan untuk penyampaian ceramah, tazkirah, tausiah. Ia meliputi pengajaran dan teladan untuk menguatkan hujah bagi perbincangan tajuk yang berkenaan. Salut kepada Amazzet atas usaha kecil untuk mengumpulkan segala hikmah yang memberi impak besar dalam membangkit keinginan untuk mengajak manusia memenuhi fitrah kejadian dan kesejahteraan akalnya.

TERIMA KASIH AKHMAD MUHAIMIN AZZET

10 Komentar

Filed under Penghargaan

10 responses to “Hadiah dari Langit – Penghargaan

 1. duh bahagianya ya,,, bila kita mendapat penghargaan dari seorang sahabat, semoga dengan penghargaan ini dapat menambah semangat lagi dan lebih mempererat tali silaturahmi antar blogger,,,, selamat ya pa….

  • Demikianlah, Mbak. Semoga penghargaan ini semakin mempererat tali silaturahmi antarbloger sehingga senantiasa bisa berbagi dan saling menasihati. Terima kasih banyak telah berkenan singgah ya… Salam ukhuwah.

 2. Assalamualaikum, salam kenal ust. ikut senang bisa berbagi denga bunda fatimah.
  …………………….
  Mohon maaf ust, mohon doa dan bantuannya di
  http://bchree.wordpress.com/2011/03/09/mohon-do%E2%80%99a-dan-bantuannya/
  jazakumullah …

 3. Assalaamu’alaikum Wr. Wb mas Amazzet…

  Alhamdulillah, senang mengetahui postingannya dipajangkan kemari. Semoga kita semua beroleh manfaat darinya. Kebaikan dari mas Amazzet menghadiahkan buku buat saya, sungguh mencerahkan sebagai bahan sumber dalam memberi kuliah kepada mahasiswa.

  Mudahan ilmu yang dikongsikan bersama dapat mengajak manusia ke jalan kebenaran. Amiin.

  Salam mesra dari saya di Sarikei, Sarawak.

  • Wa’alaikumusalam wr.wb.

   Alhamdulillah, sungguh saya sangat bersyukur kepada Allah Swt. jika buku yang saya kirim itu dibaca dan apalagi ditularkan kepada mahasiswa. Dengan demikian, semoga diri yang lemah ini mendapatkan kekuatan dari Allah Swt. sebab manfaat dari buku yang saya tulis tersebut bisa diambil oleh Bunda Fatimah atau pembaca pada umumnya.

   Sekali lagi, terima kasih, Bunda. Mohon kritik dan sarannya dan diingatkan bila ada yang salah atau khilaf dari diri saya.

   Salam penuh persaudaraan dari Jogjakarta,

 4. sungguh sebuah persahabatan tidak bisa dinilai dengan benda,, dan pemberian hadiah hanyalah salah satu wujud persahabatan itu,, semoga silaturahimnya makin terjalin baik lagi..

  • Benar sekali, persahabatan sama sekali tidak bisa dinilai dengan benda. Pemberian hadiah dan perhatian adalah salah satu wujud dari persahabatan itu. Makasih banyak ya telah singgah. Semoga persahabatan ini menjadikan kita senantiasa dalam rahmat-Nya.

 5. Persahabatan yang luar biasa,,

  semoga saya juga bisa memiliki persahabatan seperti bapak.

  Salam kenal pa 🙂

Tinggalkan Komentar

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s